Мали хералдичари

Пре извесног времена наше Друштво је имало необично задовољство и част да пружи саветодавну помоћ госпођици Бојани Родић, учитељици из основне школе “Душко Радовић” са Новог Београда.


Наиме, госпођица Родић је дошла на идеју, да својим ученицима из разреда 4/3 у склопу часова ликовног васпитања представи и приближи хералдику.
Као што се из приложених радова види, деца су јако лепо разумела основна хералдичка правила, а Бојана за “Оцило” објашњава:
“Час смо започели причом о хералдици, гледали смо неке грбове и коментарисали их. Затим смо анализирали боје, њихово значење и правила слагања, као и елементе који се појавњују на грбовима. После тога је свако размишљао о грбу који би њу/ њега најбоље представио кроз особине, интересовања, вредности.”


Хералдичко одељење 4/ 3 са учитељицом Бојаном Родић (стоји прва сдесна)


Елена Радић                                                       Андреа Ђукановић


Ивана Савић                                                      Невена Михајловић


Вук Јанус                                                    Виктор Бојковић


Марко Девић                                                Никша Томановић

Нама једино преостаје да честитамо одељењу 4/3 и њиховој учитељици.
Јако нам је драго да смо бар мало припомогли у њиховом правилном разумевању хералдике- прелепе науке и уметности.

*******
ОШ “Душко Радовић” се налази у самом “срцу” Новог Београда. Основана је 13.08.1961. године под именом “25. мај”. Име нашег великог песника, писца и новинара, Душка Радовића, понела је у новембру 1992. године. Школа данас броји 711 ђака размештених у 16 одељења.

Извор: Оцило, број 6

Leave a Reply