О нама

Хиљадама година човек тежи да, ликовно, кроз симболе, прикаже своје особине, своја дела и свет који га окружује. У тој потреби можемо да тражимо разлоге за настајање првих грбова. Хералдичка обележја се одвајају од “класичног” симболизма и хералдика као наука се рађа средином XII века када се у западноевропским земљама појављују први печати с грбовима.

Једна од дефиниција каже да је хералдика помоћна историјска наука која проучава постанак и развој грбова, њихових елемената и обележја, као и њихову припадност и употребу. Дефиниција као дефиниција, труди се да све особине сабије у једну реченицу, а то је код хералдике далеко од могућег. Хералдика је наука и уметност која је жива и која се стално развија те је са те тачке потпуно недокучива, што јој даје посебну драж.

Током владавине цара Душана Силног, у Србији почињу да се утврђују неки хералдички обичаји. Тај процес је ишао брже у западним српским земљама, а мало спорије и непотпуније на истоку државе. Било како било, семе које је тада посејано, временом је никло у снажно дрво српске хералдичке традиције које се до дан данас одржало, а развија се и даље…

Већ дуго времена, група искрених заљубљеника у хералдику покушавала је да нађе свој кутак, где би на једном месту могла да се окупи, размени мишљења, сучели ставове или једноставно расправља о новим сазнањима.

Уз поштовање највиших хералдичких ауторитета у Србији, негујући традиционално српске и европске вредности настало је Друштво српских грбоносаца “Милош Обилић“.

Циљ нам је да кроз форумске расправе, вести, размену информација, постанемо део српског, европског и светског ланца посвећених заљубљеника који у хералдици и сличним дисциплинама виде духовни извор и надахнуће.

Ако Вас је ова прича заинтересовала, уколико желите да сазнате више о челенкама, штитовима, симболима, бојама и емајлима, ако Вам машту голица “диференцијација“ и “блазонирање“, биће нам част да нам се придружите!

*Учлањење на Форум

Учлањење на Форум је слободно за сваку особу са добрим намерама.
Уколико желите да постанете члан Форума Друштва српских грбоносаца “Милош Обилић”, молимо Вас да нас контакирате на адресу е- поште kontakt@heraldikasrbija.rs како би Вам, након краћег упознавања, био направљен налог и одобрен приступ Форуму.

* Кликни овде за учлањење у Друштвo

Друштво српских грбоносаца “Милош Обилић” основано је 18.07.2008. године у Београду, а упис усклађивања је унешен у Регистар удружења Агенције за привредне регистре под бројем БУ 3386/2011.

* Статут Друштва

Друштвом управља Управни одбор који броји  пет чланова, а које бира и опозива Скупштина (Скупштину чине сви њени чланови и она се редовно састаје једном годишње). Управни одбор из редова својих чланова бира председника, заменика и генералног секретара.

Председник Управног одбора представља и заступа удружење у правном промету и има права и дужности финансијског налогодавца. Заменик председника и генерални секретар су овлашћени да заступају удружење и потписују сва документа у име Друштва.
Мандат чланова Управног одбора је две године и могу се поново бирати на исту функцију.

* Управни одбор са мандатом до новембра 2018. године

Председник Марко Дражић

Потпредседник Бранко Тодоровић

Генерални секретар Ђорђе Реџа

Чланови Управног одбора:

  1. Владимир Матевски
  2. Срећко Никитовић
  3. Ђорђе Реџа
  4. Бранко Тодоровић
  5. Марко Дражић

Посебни представник  пред иностраним удружењима: Хаџи Горан Анђелковић