Мистерија краљеве тетоваже

Краљ Александар Карађорђевић, убијен у атентату у Марсељу 1934, имао је преко груди истетовираног великог крунисаног орла, по изгледу најсличнијег германским хералдичким мотивима који су красили пруске племићке грбове.


Оно о чему се до сада само спекулисало открио је ђакон Ненад Јовановић прикупљајући материјал за књигу “Грбови, заставе и химне у историји Србије“, у којој је први пут и објављена фотографија краљеве тетоваже.

– Мало је познато да је витешки краљ ујединитељ имао прилично велику тетоважу израђену преко читавих груди – каже ђакон Јовановић. – Приказивала је једноглавог орла широко раширених крила, с мачем у једној и шаром у другој канџи. Орао је крунисан хералдичком круном, налик на круну Светог римског царства немачке нације. Наша хералдичка наука се овим питањем није бавила и верујем да ће наредна истраживања дати веродостојан одговор.

Он каже да је употреба оваквог хералдичког знака без преседана код једног српског владара.

– Посебно ако имамо у виду да су управо Карађорђевићи водили славан и победоносни рат који је значио и крај немачког царства и силазак дома Хоенцолерна са немачког престола – објашњава Јовановић.

Могуће објашњење ове тетоваже поједини хералдичари виде у родбинским односима пруске владарске куће са Карађорђевићима.

Супруга Краља Александра, наша краљица Марија,била је румунска принцеза из дома Хоенцолерн-Зигмарингена – каже Јовановић

Секретар Друштва српских грбоносаца “Милош Обилић” Марко Дражић подсећа да древне корене овог симбола.

-У древној грчком политеизму, још од седмог века пре Христа, врховни бог је био Зевс. Владао је на престолу на врху Олимпа са свежњем муња у левој, и  скиптром, на коме је стајао орао, у десној руци.И његов римски пандан, Јупитер, имао је верног савезника у једноглавом орлу, који је постао симбол римске државе и елитних легија – подсећа Дражић

Саговорник “Новости” истиче да се и поред Константиновог стега, у Ромејском царству у почетку користио једноглави орао, као симбол старе римске државне власти.

– У хришћанској теологији орао је симбол светог Јована Богослова и представља духовне висине до којих се винуо овај писац Јеванђеља и Апокалипсе. Његовупредставу можемо видети и на стубовима цркве Светог Марка у Београду – закључује Дражић

И атентатор са белегом
И убица краља Александра, терориста Владимир Черноземски, имао је тетоважу испод мишке – лобању са укрштеним бутним костима и иницијале ВМРО, односно организације која је, за рачун усташког покрета, организовала и извела атентат на првог југословенског краља.

Глава змије
Почетком 20. века тетовирање је било веома популарно међу краљевским породицама. Руског цара Николаја Другог Романова тетовирао је јапански мајстор. Познато је да је и аустроугарски престолонаследник Фердинанд имао велику тетоважу са змијама на грудима. Налази са аутопсије, после атенатата 1914, показали су да је један од метака које је испалио Гаврило Принцип, а који је усмртио принца, прошао тачно кроз главу змије

Написао: Владимир Матевски
Извор: Вечерње новости 24. 04. 2010.

Leave a Reply