Када ће Лозница добити нове симболе

Годину и по дана након првих корака ка избору нових симбола града, Лозничке новости истраживале су када ће Лозница добити нове симболе. Српско хералдичко друштво доставило је градској управи у децембру предлоге идејног решења грба и стега Лознице, а ЛН их ексклузивно објављују уз одобрење аутора Ивана Сарајчића


Крајем прошле године, градској управи Лознице Српско хералдичко друштво (СХД) доставило је Основни пројектни елаборат идејног решења грба и стега Лознице, али нови симболи још увек нису изабрани. Према уговору који је потписан између Града Лознице и СХД, овлашћена комисија града дужна је да се по добијању Основног елабората изјасни за једно од предложених решења, или за комбинацију више њих. После тога, СХД приступа изради коначног предлога идејног и ликовног решења симбола Лознице.

Одлука на јесен

– СХД је дало идејно решење симбола и сада органи власти треба да одлуче које нам је најприхватљивије, што ће бити учињено у наредном периоду. Хтели смо и раније да донесемо одлуку, али увек је неко био спречен, а то није нешто што може појединац да уради. Реално је очекивати да ће одлука бити донета на некој од наредних седница Скупштине града, дакле на јесен – рекла је за ЛН Милојка Смиљанић, начелница градске управе.
Смиљанићева је, каже, тражила да представници СХД у Лозници представе предлоге, али они то нису прихватили и предложили су да чланови комисије оду у Београд и определе се. Уговором није одређен рок у којем се мора одлучити јер се то у пракси српских хералдичара показало узалудним, а одабирање је у неким случајевима потрајало и три године. Укупна вредност уговора износи 156 хиљада динара са порезима, а Лозница је, за до сада обављени посао, исплатила пола тог износа.
Аутор предложених симбола Иван Сарајчић, члан је хералдичког колегијума СХД, а Лозничким новостима одобрио је објављивање предложених идејних решења. У Основном елаборату налази се шест предлога грба, три основна и исто толико подваријанти, и њихови коментари, а ту су и предлози решења средњег и великог грба. На три странице наведене су оне знаменитости и особености Лознице за које је Сарајчић као аутор сматрао да могу најбоље послужити у изради идејног решења грба и стега града. Решења нису непромењива, могу се комбиновати, а могу се мењати и боје након чега се приступа изради Завршног елабората и нацрта одлуке о усвајању и употреби грба и стега коју усваја Скупштина града.

Чешљугари и вукови

Како стоји у Основном елаборату, аутор је, разматрајући привредне и културно-историјске знаменитости Лознице, закључио да је неопходно укључити име града, по предању, добијено по лози која је овде гајена од старог века. Стога је лист лозе јасан симбол на грбу. Ту су и река Дрина, али и остале воде краја представљене плавим и сребрним таласима и речним облуцима што уједно представља и бројне обичне и термалне изворе и бањски туризам. Славну прошлост, Церску битку, представљају лаки топ из Првог светског рата, односно хералдичка ђулад (три црне тачке) и мач укрштен са листом цера у роду. Просветитељство је аутор представио кроз личност знаменитог Јадранина Вука Караџића, односно кроз вукове као чуваре грба, али и помоћу књига са ћириличним словима. Плодност нашег великог научника Јована Цвијића и уметника Миће Поповића и Александра Петровића представљена је на једном од предлога птицама чешљугарима као држачима штита. У образложењу пише да ова мала птица не само што чини разноврсност фауне краја, него треба живописним бојама и цвркутом да алудира на креативност и плодност која се од Лознице очекује и у будућности. Јадарит, као геолошка специфичност, представљен је различитим белим детаљима на предлозима, топ, грчки крст, шљунак… Хришћанство као религија овог краја, стоји у елаборату, и манастири Троноша и Чокешина представљени су грчким крстом и распоредом листова лозе. Предложена идејна решења стега Лознице углавном су одраз штита на основном грбу.
Председник СХД мр Марко Драшковић у одговору ЛН навео је да постоји могућност одбијања свих понуђених решења, али да се то до сада није десило, иако су урадили предлоге за симболе око 40 локалних самоуправа. Од расписивања конкурса за избор нових симбола града, на који је стигло 36 пријава, прошло је скоро годину и по дана, од достављања предлога СХД седам месеци, али Лозница нови грб и стег и даље нема. Хоће ли јесен то променити, или ће по први пут СХД доживети одбијање свих предлога, знаћемо за неколико месеци. Тада ћемо сазнати и да ли су надлежни изабрали неке друге боје да нас представљају и, на пример, узели у обзир да су на садашњем амблему плава и бела, или да наши спортисти углавном носе зелено-белу комбинацију. Можда не би било лоше, пре подизања руку у Скупштини града, чути и мишљење грађана јер ипак су то, пре свега, њихови симболи.

Мали, средњи, велики грб

Грб је један и само се мењају нивои његове опремљености спољним украсима. Одређивањем основног, малог грба у пуном је смислу одређен грб, а спољни украси га визуелно обогаћују, али га у хералдичком смислу не мењају. Средњи грб се најчешће користи као грб ауторитета, односно службени грб у административне сврхе и има ограничен репертоар спољних украса, а најмање траку са натписом и бедемску круну. Велики грб има много спољних украса и најчешће се користи као службени грб у церемонијалне сврхе, а мора имати и заставе самог места и непосредно надређене територије. Одлучивање о грбу је одлучивање о садржају и бојама, а не о цртежу и што је богатија историја насеља то су мањи изгледи да би могло бити представљено једноставнијим мотивом, стоји, између осталог, у Основном елаборату.

Н. Трифуновић
Лозничке новости, интернет издање

Leave a Reply