Грб Сједињених Америчких Држава

Грб Сједињених Америчких Држава je, обзиром на улогу и значај ове супресиле,један од најпознатијих и најпрепознатљивијих на свету.Мало је познато да службени амерички грб има предњу и задњу страну. У највећем броју случајева  користи се предња страна грба који је израдио Чарлс Томпсон у јуну 1782. године. То је пракса на свим државним документима САД – пасошима, амбасадама, војним ознакама иразноразним заставама.


На новчаницама америчког долара користе се обе стране грба. Амерички грб је први пут коришћен 1782. На познатијој, предњој страни централни део заузима белоглави орао раширених крила. У једној канџи држи тринаест стрела, а у другој маслинову гранчицу. Симболизам је јасан и показује жељу за миром, али и спремност за оружану одбрану. Белоглави орао у кљуну држи ленту са написом “E pluribus unum” (Један од многих). Изнад орлове главе налази се тринаест звездица које су постављене у облику једне звезде у формацији 1-4-3-4-1. На средини грба се налази штит са тринаест вертикалних црвено белих трака које представљају заставу Сједињених Америчких Држава. Задња страна америчког грба је, рекле би присталице теорије завере, огољена суштина америчке улоге у савременом свету. Аутор задње стране грба је Вилијам Бартон који га је сачинио у мају 1782. године. На њој се налази “недовршена”, слободни зидари би рекли, зарубљена пирамида са “свевидећим оком”. У дну пирамиде је написана година MDCCLXXVI (1776). Изнад пирамиде сналази напис “Annuit Coeptis”, док је испод лента са латинским написом “Novus Ordo Seclorum”.  “Своју” варзију задње стране грба предложио је и чувени амерички државник, научник и писац Бенџамин Френклин. Он је предложио да на реверсу грба буде сцена из библијског Егзодуса. На слици је била потопљена египатска војска са све фараоном чије двоколице гута Црвено море. Френклин је био и против белоглавог орла и тражио је да грбом доминира дивља ћурка јер је управо та птица спасила прве европске досељенике у Нови свет и омогућила им опстанак у условима хладноће и глади. Амерички грб обилује симболизмом који је различито тумачен у разнимисторијским епохама. Очигледан је утицај слободно- зидарске симболике што иније изненађење ако се зна да су први амерички председник Џорџ Вашингтон и његови сарадници били јавно опредељени масони. То се посебно односи на симболизам броја 13 који се, неки би рекли, често појављује на америчком грбу. Стандардно објашњење је да се број тринаест појављује на више места на грбовима, што представља тринаест првобитних колонија.


20.08.1776. Предлог првог одбора  за грб САД-а. Упошљавао је државну симболику земаља из којих су дошли први насељеници Новог света;  Енглеску, Шкотску, Ирску, Француску, Холандију и Немачку. На црвеној бордури постављено је 13 сребрних штитова на којима су иницијали британских територија на тлу данашњих Сједињених Држава; Масачусетс беј, Њу Хемпшир, Род Ајленд, Конектикат, Њу Јорк, Њу Џерси, Пенсилванија, Делавер колонија, Мериленд, Вирџинија, Северна Каролина, Јужна Каролина и Џорџија.(Цртеж: Марко Фополи)

Тринаестице у америчком грбу
13 звезда у кругу изнад орла
13 трака у средини грба
13 стрела у канџи орла
13 слова у појмовима “E pluribus unum” и “Annuit Coeptis”
13 листова на маслиновој гранчици
13 маслина на маслиновој гранчици
13 слојева цигли на пирамиди
13 страница на траци са појмом “Novus Ordo Seclorum”


Апотеоза Вашингтона. Фреска на унутрашњуј страни куполе вашингтонског Капитола. Вашингтон седи између фигура Слободе и Победе/Славе. Та три средишња лика окружује тринаест девица над чијим главама је по једна звезда. Лепо је уочљив и мото: “E pluribus unum” .

Написао: Владимир Матевски
Извор: Оцило, број 1

Leave a Reply