Нови митрополијски грб

Благословом Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја (Добријевића), Српског Православног Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске, Духовног Покровитеља нашег Центра, стручњаци нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије су израдили нови грб Митрополије Аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве.


Потреба за допуном грба, који је својевремено осмислио и израдио г-дин дипл.инж.арх. Драгомир Ацовић КВ БО1, настала је усвајањем њеног Устава и уздизањем Епархије Аустралијско-новозеландске у ранг Митрополије.

Наиме, сходно хералдичким нормама и стандардима, важећим за српску црквену хералдику, предходна верзија грба је хералдички одговарала рангу Епархије, те је било неопходно уподобити грб новонасталом стању и канонском поретку.
Такође, жеља надлежног Архијереја је била и да грб буде изображен у складу са православном иконографском традицијом и у хералдичком маниру, којега негује наш Одбор.

На овом значајном пројекту су сарађивали Часни отац ђакон Ненад М. Јовановић, као хералдичар и Иконописац Раде М. Павловић, као хералдички уметник, који је овај грб маестрално изобразио у иконографском маниру, у техници јајчане темпере и на дасци са позлатом.
Центар за изучавање православнога монархизма

Leave a Reply