Крајње сумњива одлука Уставног суда

Нови Сад 26.06.2012. – Првог дана свог мандата на месту председника Скупштине АП Војводине, лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор добио је одлуку Уставног суда према којој је одбачен захтев за утврђивање неуставности и незаконитости војвођанских знамења.


Пастор је у понедељак новинарима у Новом Саду рекао да је одлуку Уставног суда примио у петак и оценио да је она изузетно важна јер се њоме завршавају „једна процедура и период сумњи“.

– То значи да је Уставни суд одбацио иницијативе за утврђивање неуставности одлуке Скупштине Војводине из 2003. године којом су грб и застава Војводине дефинисани – рекао је нови председник покрајинског парламента.

Пред Уставним судом воде се још и поступци за утврђивање уставности и законитости Статута Војводине и Закона о преносу надлежности.

– Надам се да ће и у тим поступцима преовладати научно засновани стручни став изнад неких политичких амбиција – рекао је Пастор. – То би било изузетно важно са аспекта стабилности и укупног правног поретка Републике Србије.

На инцијативу члана Демократске странке Србије Владимира Керлете Уставни суд Србије је 2004. године покренуо поступак за оцену уставности Одлуке о употреби знамења Војводине.

У међувремену, пре три године, симболи су већ „унети“ и у највиши покрајински акт – Статут. Без обзира на закон по којем би све званичне институције у Покрајини, уз републичка знамења морале да истакну и покрајинска обележја, трећина од укупно 45 војвођанских општина, првенствено оних у којима је на власти опозиција, не поштује ту одлуку.

Спорна историјска веза
Посланици покрајинског парламента изгласали су грб Војводине 2002. године, а две године касније и други симбол, војвођанску заставу. У оба случаја вођене су полемике о сврси тих симбола, али и о њиховом изгледу. Стручњаци, наиме, сматрају да обележја не репрезентују на прави начин Војводину.

Извор: ВТВ

Leave a Reply