Грб Ботоша

Грб Месне заједнице Ботош се састоји од малог и средњег грба.
Опис малог грба је: на штиту који је плаве боје у дну стоји сребрна таласаста греда или пруга на којој стоји пропети златни лав са родиним крилима који замахује сабљом кривошијом, а изнад свега, у врху штита, између златног крина стоје две такође златне хералдичке мешине (тј. water-bouget, стилизована средњовековна шаржа са две кожне мешине повезане јармом).

Опис средњег грба је: око гореописаног штита полувенац златне пшенице а испод свитак са речју Ботош и годином 1347.

Хералдички беџ Ботоша је пропети златни лав са родиним крилима који замахује у десници сабљом кривошијом а у левици држи златни цвет лале.

Застава Ботоша је правоугаоног облика, страница 4:3 – бела позадина са средњим грбом у средини

Симболика грба је следећа:штит је плаве боје због речитости грба, Ботош етимолошки потиче од Водош, „онај који носи воду“, као и због плаве боје основе штита грба Зрењанина (у хералдици нијанса боје је небитна, према томе разлика у нијанси на та два грба је занемарљива). Трећа је симболика повезивање са преовлађујућом плавом бојом на тренутној застави Војводине. У дну штита је сребрна таласаста греда за Тамиш на којој стоји лав. Таква поза показује исконску повезаност Ботошана са њиховом реком а и одлучну одбрану своје територије. Златни лав са исуканом сабљом је традиционални симбол читавог Баната а ботошки лав се разликује од њега тако што има родина крила, птицу која се везује за наш крај по највећој бројности у региону. Рода је симбол среће, доносиоца деце и таманитеља змија, што је повезује и са Христом. Изнад свега, на почасном месту на врху штита у средини стоји златни цвет крина који се у хералдици сматра за цвет Богородице, што стоји за славу села. Такође је симбол и саме вере својим крстоликим изгледом а и директно алудира на Србију која на свом грбу има два крина. Између крина су две хералдичке мешине (тј. water-bouget, стилизована средњовековна шаржа са две кожне мешине повезане јармом) које симболизују пре свега становнике Ботоша и најречитији су део грба. У средњем веку оваква справа се користила за ношење воде а у хералдици је углавном симбол доношења воде војника насељу, бризи о људима.  Заједно, три елемента у врху штита чине једну почасну композицију која говори да Ботошани чувају своју славу, веру и Србију. Параферналије на средњем грбу симболизују претежно пољопривредно село, а година на мотоу прво атестирано појављивање Ботоша у списима.

Хералдички уметник Љубодраг Грујић

Leave a Reply